Wonen in Duizel

Een groene parel in de Brabantse Kempen: met zijn prachtige ligging is Duizel typisch zo’n dorp dat je in je hart sluit. Het dorp heeft een heerlijk gemoedelijke sfeer. En in een mum van tijd ben je in Eersel. Deze goede buur biedt je alle voorzieningen die je nodig hebt om er fijn te kunnen wonen.

Duizel behoort met zijn ruim 2000 inwoners tot de levendige gemeente Eersel. Het sfeervolle dorp maakt net als Eersel, deel uit van de Acht Zaligheden. Dit zijn acht historisch met elkaar verbonden woondorpen die bekend staan om hun gezelligheid, en die vooral in de zomer erg populair zijn als uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars. Als woonplek zijn de acht dorpen niet alleen geliefd bij de eigen inwoners. Steeds meer inwoners die oorspronkelijk ‘van buiten’ komen, zoeken hier de rust op.

In Duizel ervaar je het gemoedelijke dorpse leven op zijn best. Het knusse dorp heeft inmiddels al heel wat historie meegemaakt. Tijdens een wandeling door het dorp kom je dan ook, behalve veel groen, diverse prachtige bezienswaardigheden tegen. Échte Duizelse parels, zoals de fraaie Sint Jan Geboortekerk en de Oude Toren. Je ziet ze beide al van verre!
In de Kempen verveel je je nooit!
In Duizel vind je rust, maar ook dorpse gezelligheid. De omliggende dorpen zijn met de auto en de fiets makkelijk en snel te bereiken en het naastgelegen dorp Eersel kent zeer goede voorzieningen. Je hebt er winkels, supermarkten, scholen en volop cafés en leuke terrasjes. Zoek je het iets verderop in de regio, dan vind je het hele jaar door uitgaansmogelijkheden en festiviteiten. Gemeenten als Eindhoven en Valkenswaard hebben wat dat betreft veel te bieden. Je rijdt in een klein half uur naar het centrum van Eindhoven en in twintig minuten zit je in Valkenswaard. Maar ook Veldhoven en Best, en niet te vergeten buurland België, zijn snel te bereiken. Midden in het bos, vlakbij Eersel, vind je op slechts vijf fietsminuten afstand nóg een bijzonder plekje: het E3 Strand. Groene ligweiden, een koel zandstrand en helder water; wat wil je nog meer? Op het E3 Strand worden ook regelmatig toffe events georganiseerd.

Misschien vind je het leuk om de Brabantse Kempen met zijn fijne dorpjes wandelend of fietsend beter te leren kennen. Dan hebben wij een tip voor je. Trek je wandelschoenen aan voor een wandeling door het stroomgebied langs het riviertje de Kleine Beerze. Hou je rekening met het seizoen, dan loop je ook nog eens te midden van talloze zomerbloemen, die veelvuldig door vlinders worden bezocht. In het gebied vind je ook bijzondere dieren, zoals de geelgors en de hermelijn. Wie weet kom je ze nog tegen.
Wonen in Duizel
Duizel hoort samen met Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre tot de zogenaamde ‘sel-dorpen’. Dit zijn woonkernen waarvan de naam eindigt op ‘sel’ (Duizel heette vroeger Duijsel en Wintelre heette Wintersel). Heemkundigen denken dat ‘sel’ in de loop der jaren verbasterde in ‘Selligheden’, wat later ‘Zaligheden’ werd. Maar hoe dan ook, de inwoners waren altijd maar wat trots op het ‘zalige’ gevoel dat hun dorp ze gaf. Het is de trots die je, als je de Acht Zaligheden bezoekt, nog steeds proeft!

PROJECT
LOCATIE